Tot schrik van de bewoners wil Rotterdam een van de laatste gemeentelijke vakantieparken afstoten. In stilte blijkt de verkoop van het Hoekse Recreatieoord (1923) al verregaand voorbereid.
“Van Nelle Knoop Om ruimte te maken moet voetbalclub Steeds Hooger verkassen. Mogelijk ten koste van een deel van volkstuinvereniging SNV.”
“De strandhuisjes op Hoek van Holland worden verkocht, een groot aantal volkstuintjes bij Blijdorp wordt opgedoekt, op de Kruiskade moet een toren van tweehonderd meter hoog verrijzen. Volgens Raymond Landegent geven de projecten die de afgelopen tijd worden aangekondigd door de gemeente blijk van ouderwets en meedogenloos bouwen.”
Florian Braakman in gesprek met Sandra Smets en Piet Vollaard. Livestream van Zoom naar Youtube.
Florian Braakman in gesprek met Tara Lewis en Florian Cramer. Livestream van Zoom naar Youtube.
Florian Braakman in gesprek met Lotfi el Hamidi & Arjen van Veelen. Livestream van Zoom naar Youtube.
Ooit bouwden woningcorporaties huizen voor arme mensen, maar in Rotterdam sleept een corporatie arme mensen voor de rechter om hun huis te kunnen afbreken. Vrijdag is de uitspraak. Voor bewoner Ahmed, postbode van beroep, staat veel meer op het spel dan de sloop van zijn huizenblok: hier wordt een gemeenschap afgebroken.
Bewoners in slechte buurten mengen met middeninkomens, is géén remedie tegen toenemende achterstand. Sterker nog: juist de kwetsbare bewoners ruimen dan het veld.
Gehoord op de redactie: ‘tweebossen’. Werkwoord. Voorbeeld: de overheid is van plan de achterstandswijk te tweebossen. Naar voorbeeld van het Rotterdamse voornemen om de Tweebosbuurt te slopen, waar arme bewoners gedwongen ruimte moeten maken voor rijkere burgers.
Tijdens een wandeling door Lombardijen ontdekken Rotterdam-correspondent Arjen van Veelen en journalist Hasna El Maroudi dat ze op het gebied van diversiteit niet zo lijnrecht tegenover elkaar staan als ze zelf dachten. Een gesprek over de angst om iets kwijt te raken – versus de overtuiging dat iedereen moet krijgen waar hij of zij recht op heeft.
Sloop van de Rotterdamse Tweebosbuurt mag, zegt de rechter. De eerste ‘weigeraars’ moeten hun huis uit. Ook de gemeenteraad was vóór – maar wist niet dat er veel minder sociale huurwoningen overblijven.
De sloop van 535 sociale huurwoningen in Rotterdam-Zuid is nog niet van tafel. De vraag is wat bemiddeling met bewoners kan opleveren.
According to Ben Judah, Brexit was mainly the result of bad migration policies. In his book ‘This is London’, he shows the reasons why. His epic account of contemporary London is motivated by a desire to show the city in its true (new) colors: as a megacity of global migrants, some of them rich, most of them poor, few of them happy with their fate.
Gentrificatie (Engels: gentrification), in België ook verzaveling, is een proces van opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied, het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners/gebruikers en de daarmee gepaard gaande verdrijving van de lagere klassen uit het stadsdeel. De opwaardering gaat gepaard met een stijging van de prijzen voor onroerend goed en de huurprijzen.
Wat als je op een dag de brief krijgt dat jouw huurwoning gesloopt wordt? Deze drie gezinnen wonen in een huis dat de stad liever kwijt dan rijk is. Een portret van hun verbeten strijd tegen grootschalige afbraak en het huidige gemeentebeleid.
Tien jaar geleden wilde de gemeente met een vastgoedcowboy naast het Centraal Station de ‘Rotterdamse Zuidas’ bouwen. Het werd een enorme sof, met nu ook een vernietigend Rekenkamerrapport voor wethouder Visser. Een reconstructie van het vastgoeddrama in zeven bedrijven.
The Netherlands’ second city is increasingly divided on plans to replace affordable homes with more expensive properties
Van Ben & Jerry’s tot Nijntje: vele producten gebruiken tegenwoordig het niet-lullen-maar-poetsen-karakter van de stad. De Rotterdamse identiteit is big business. Welke beelden en verhalen over Rotterdam verkopen het beste en wie slijten deze? En waarom is dat een probleem?
Rotterdam lijkt in een identiteitscrisis te zitten. Zijn we een stad met spierballen of tieten? Van arbeiders of yuppen? En wie is de ‘rasechte’ Rotterdammer? Om dit te beantwoorden analyseert Marianne in dit eerste deel waar die Rotterdamse identiteit eigenlijk vandaan komt.
Research conducted by EUR-scientists and students looks at the effects of gentrification in Rotterdam. ‘We noticed that there weren’t that many negative consequences, but then again not that many noticeably positive ones, either.’
In tien jaar gebeurde iets bijzonders in Rotterdam. De armste stad van Nederland werd Europe’s capital of cool en een toeristische attractie die je gezien moet hebben. Tien cruciale gebeurtenissen die de mooiste rotstad veranderden in een knuffelmetropool.